Dåligt med uppdateringar….

      

……men det händer saker iaf! 

I söndags flyttade Birta hit, hon ska, precis som mina hästar inte gå på grönt i sommar, och då passar det bra att våra hästar får ha sommar tillsammans. Att släppa ihop hästarna är ju alltid ett riskmoment, men som ofta går bra, och som tur var gick allt bra den här gången också. 

Träningen av Vinna går framåt. Förra veckan var vi tillbaka och red för Elli i Segersäng. Elli tyckte träningen gått som vi hoppats och planen är nu att han ska avelsvisa Vinna i höst. Oj, tänk om allt skulle kunna gå i lås i år, jag vågar knappt tänka tanken, förra året blev ju Vinna dålig, men det va då det! Nytt år med nya möjligheter! 

Posted in Startsida | Leave a comment

Framåt i träningen

   

 

 Träningen går framåt! Vi är inte i mål, men en liten bit på väg!

Det är nog en rad faktorer som gör att Vinna utvecklas just nu. Det första är nog att jag verkligen rider ;-) det är nu 1 år sedan Vinna var så väldigt sjuk, magsäcksimpackning, och det tog lång tid för Vinna att bli frisk men ännu längre tid för mig att släppa oron över att hon ska bli dålig igen. Sen är ju en viktig del att jag åkt till Ia och tränat, och att jag nu också ridit för Elli, men också att Vinna är äldre och börjar bli starkare. 

Så vad är det som gör att träningen går framåt? Det är nog alltid en rad olika faktorer som påverkar, och faktorerna varierar över tid och utbildningsnivå. Hur bra blir tex ett ridpass när vi känner oss stressade och ofokuserade? Eller när vi inte har ett mål?

För en av det viktigaste sakerna, som jag tror, med träning är att ha en medveten träning, ett mål, vart vill jag komma, hur vill jag att min häst ska vara, och sen att arbeta åt det hållet och att hålla fast vid det.  När man arbetar mot ett mål så är det viktigt att vara observant på de små små stegen framåt, så att man vet att man är på rätt väg, även om det tar lång tid tills man är framme. Men ett litet steg är ju också ett steg!  Det är också bra, eller tom avgörande, att ha någon som man litar på, som kan hjälpa en framåt, som kan se de små stegen, putta tillbaka en på banan och säga till när det är dags att ta nästa steg, alla behöver någon att bolla med. 

Men det är ju en mängd andra saker som också påverkar, såklart, och som man måste ta hänsyn till; hästens ålder, kapacitet, vilja och ryttarens kapacitet och ryttarens mål osv. Målet kan ju vara allt från att vilja rida ett VM till att rida avkopplande turer i skogen. Så en av det viktigaste sakerna med träning är att hitta sitt eget mål med sin ridning, för man kan aldrig ta någon annans mål och ambitioner, det gäller att plocka fram sina egna mål, även om de inte är samma som någon annan har. Och att försöka att vara stolt över sina egna små framsteg, lättare sagt än gjort, hur många gånger sneglar man inte på sina stallkompisar och rycks med? 

Kveikja, Tindra och Vinna’s mål skiljer sig iaf från mina. De vill äta, mycket!, vila och vandra omkring, så att behöva resa sig va visst jobbigt bara det ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Är det någon som blir lycklig av det där trädet?

    

I dag har vi haft en hemmadag. Vi har bland annat fixat i rabatterna och kluvits ved. När vi nästan var klara för dagen så säger maken ”är det någon som blir lycklig av det där trädet?” Ha ha, snacka om att vi är olika! Jag tycker att det är helt fantastiskt!! Det är ju helt översållat med små vita blommor och doftar sött. Jag vet inte vad det är för träd/buske men jag blir i alla fall nockad av alla dessa små vita blommor, och grannens bin gillar det också, så, vi är många som blir lyckliga av det trädet!! Det visade sig sen att maken tyckte att det va fint men att det va besvärligt att krypa runt det när han klipper gräset, så funktion gick före skönhet tyckte maken, men den gubben gick inte! Det är klart att vi ska njuta flera år av små vita blommor! Vi får väl gallra längst ner, grenarna är faktiskt ganska taggiga.

Och lycklig blir jag ju också av min Vinna, hon har kämpat på bra nu under en period, så nu hoppas jag att den  perioden håller i sig! I går red jag tillsammans med maken och idag red jag på ridbanan, två bra ridpass, det blir iaf jag glad av! 

Posted in Startsida | Leave a comment

Halm, när det finns bete!

  

Nu är det tillräckligt, och faktiskt redan för mkt att äta i hagarna för mina hästar. Synd om dem, men jag måste verkligen begränsa tillgången på det gröna för att unvika att det blir tjocka och därmed riskerar att bli sjuka. Men, det är ju viktigt att de får i sig tillräckligt med grovfoder. Så idag gjorde vi iordning hönät med halm och hängde i lösdriften. Så tillsammans med hö, och den lilla hagen med grönt de går i nu, så kommer det förhoppningsvis bli bra för alla! För mig som slipper tjocka hästar och för hästarna som har fri tillgång på grovfoder/halm som komplementen till sitt hö,, och även om det inte är lika gott som hö, så dög det iaf att stå och plocka i :-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Dagen efter

I dag är det dagen efter igår ;-) och i går var en tuff dag för Vinna! Både lång tid i transport men också 2 ridpass ( det ena passet va i stort sett i skritt så det va nog inte så jobbigt för kroppen) Så i dag blev det lite longering, och så några steg över cavaletti. Är det något som Vinna är dålig på så är det bommar, pinnar, stubbar och andra ojämnheter som kan finnas, men, nu ska jag börja smyga in lite i hennes träning. Hoppas att hon märker det och inte trillar omkull ;-) ha ha, men det gick bra i dag i alla fall!

Posted in Startsida | Leave a comment

Egen träning

I onsdag lastade jag Vinna för att åka och träna för en, för mig, ny instruktör, Erlingur Erlingurson. ” Elli” är en väldigt duktig ryttare och har visat många extrem fina hästar på avelsvisningar.

Jag hade bokat upp 2 lektioner. Det första red Elli, och det andra passet, som va efter lunch, red jag. Spännande, roligt och utmanande! Jag tror att jag kan få mkt hjälp där! Så nu är det till att träna på lite nya övningar här hemma tills jag ska åka dit igen :-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Boots

   

 

Under helgens tävling, där jag bara var åskådare, så kom jag fram till att det nu var dax för Vinna att få viktboots på hovarna. Jag brukar inte rida med boots eftersom jag inte har tyckt att det funnits något behov, men nu så.

Vinnas mamma Von red jag däremot nästan jämt med boots. Och så här i efterhand kan jag undra om det bara var en vana eller om jag hade en tanke med det. Det är en fråga som är bra att ställa sig ibland, vad är syftet med att jag gör så här, vad vill jag ha för resultat av det jag gör? Att jag då red med boots berodde nog delvis på att Von kunde bli passtaktig men också att ”andan” var att rida med boots, och då pratar jag om för ca 8 år sedan.

Hursomhelst så tittade jag i lådan ”boots” som stod i sadelkammaren och hittade där ett par helt nya boots på 190 g, perfekt! Så nu har Vinna fått ärva sin mamma Vons boots, men som Von tydligen aldrig fick på sig.

Blev det någon skillnad? Ja, faktiskt! Både takten och aktionen påverkades positivt, om det är ett nyhetensbehagresultat eller om resultaten blir bestående återstår att se. I alla fall så kommer jag ju nu, om jag ska börja med passen, att behöva skyddsboots. Så det är då det också gäller för mig att ifrågasätta mitt handlande, och att försöka se för- och nackdelar, och inte bara göra saker på rutin. Men det gäller att ifrågasätta sig själv snällt, man ska ju faktiskt vara snäll mot sig själv! Riktigt snäll!

Posted in Startsida | Leave a comment

Tävling :-)

   

I helgen har Hrimfaxi arrangerat en tävling på Örstabanan i Kumla. Jag har inte varit involverad alls i tävlingen, vare sig före, under, eller efter tävlingen, det har däremot många andra frivilla ideella krafter gjort, och dom har gjort det väldigt bra! Tack för en trevlig och väl arrangerad tävling!

Jag har däremot varit ”hästskötare” åt en av mina bästa vänner och bara ägnat helgen åt det. Kompisen kom från Sthlm på fredag em, så vi hann med att rida ut en sväng tillsammans, skoj! Vi red ”jämnt” ihop förut eftersom vi hade hästarna i samma stall, och jag märker att jag kan sakna det. Lördag morgon var det dax att bege sig till Kumla för uttagningar, kompisen gjorde väldigt bra ifrån sig, och ledde båda sina klasser när vi lämnade Kumla på em. Under den första finalen på söndagen var hästen lite väl taggad och de missade därför momentet galopp eftersom de blev fel galopp trots upprepade försök att få rätt, det är ju sånt som händer, bara att ladda om till nästa final!

Den finalen gick desto bättre! Och kompisen behöll ledning från uttagningen och vann! Hurra! Grattis! För det är ju väldigt spännande att stå brevid och heja, det gör man inte utan ansträngning ;-)

Sen så ska man komma ihåg att det var många av de som tävlade som gjorde en fin insats! Bland annat så var det många härifrån trakten som gjorde väldigt fina visningar och där utvecklingen verkligen gått framåt, grattis till er!

Jag själv som inte tävlade, men som gled omkring som hästskötare en hel helg (uppdraget i sig var inte så betungande alls!) är helt slut nu på söndag kväll, trött men väldigt nöjd med min helg!

Posted in Startsida | Leave a comment

Bara rara

 

 

Ibland är hästarna bara väldigt rara mot varandra! Så här gulliga va Kveikja och Vinna när jag släppte ut Vinna i hagen igen efter att jag ridit.

Posted in Startsida | 1 Comment

Träning, egen och andras

 

Äntligen vår och jag är tillbaka till det trevliga gänget utanför Karlskoga! 

Jätteroligt att träffa ryttare och hästar igen och när jag dessutom ser att ryttare och hästar har kvar sin glädje, engagemang och har bibehållit sina träningsframgångar över vintern så är det ju bara toppen! 

Inför att jag skulle åka dit så såg väderprognosen inte så lovande ut, men för de som inte red ordnades, på ett par minuter, ett regn och vindskydd med infravärme, så smart! Så där kunde de som inte red sitta och ha det gott med en kopp kaffe. 

Själv var jag och Vinna iväg till Ia i Malmköping för ett träningspass idag. Vinna var riktigt duktig och var mellan hjälperna fint,  lösgjord helt enkelt. Vinna har kanske varit mer uttrycksfull när jag ridit för Ia men Vinna har aldrig varit så stabilt ridbar som idag, hoppas nu att det fortsätter att utvecklas! 

Posted in Startsida | Leave a comment