Mat

20140416-125741.jpg

Nyss, när jag kom ut med lunchen till hästarna så låg Kveikja och Vinna längst bort i hagen. I vanliga fall brukar de komma i raskt tempo mot maten, men inte idag, då kom de i ett sakta mak skrittandes mot mig. Och vad betyder det? Jo, att de får i sig betydligt mer i magarna nu, av det som nu fullkomligt exploderar i naturen, gräs och annan växtlighet. Nu gäller det för mig att va snabb, så att deras magar inte blir som tunnor! Men härligt är det!

Posted in Startsida | Leave a comment

Skor

20140415-213510.jpg

20140415-213524.jpg

Hästarna har har haft guldskor hela vintern och nu har jag skaffat ett par i silver!
Eftersom jag står endel när jag instruerar, och har problem med fötterna, så gäller det att ha bra skor. I höstas hittade jag en modell som passade mig bra, och nu hittade jag ett par till, på en rea på nätet, och de är nästan lika iaf! Mina favorit skor är svarta, och de jag hittade på nätet stod det skulle vara grå med silver, okej, silvergrå tänkte jag, men när de här kom är de grå med silverglitter! Ha ha, jag är inte glitter men å andra sidan hur länge kommer de att vara glittriga efter att jag haft dem när jag är i stallet? Förmodligen bara några timmar, och, att fötterna är okej är faktiskt det viktigaste! Både för häst och människa! Och ordspråket som säger ”Utan hov – Ingen häst” ligger det en hel del sanning i vad det gäller våra hästar, hovarna utsätts för en hög belastning och därför är det ju väldigt viktigt att de verkas och skos på ett korrekt sätt. Om det sen är guldskor eller inte på vintern har ju ingen betydelse, bara att de är verkade/skodda och anpassade efter hov och underlag!

Posted in Startsida | Leave a comment

Firad!

 

 

 

 

 

 

 

Jaha, nu har jag passerat 50! och tänk, det va riktigt bra!

Dagen blev precis som jag önskat. Vi åkte till Sthlm och var ute och åt tillsammans med barn, älskade barnbarnet, mamma och mina syskon, mina syskon som kom och överraskade mig med sin närvaro, tack!

Tanken är att ha en liten sommarfest för de närmaste när det blivit lite varmare ute, och att gårdagen skulle glida förbi som en dag som alla andra, men, med lite god mat. Men, det är ju svårt idag då Fb finns! Oj vad många som grattade, och ALLA, ingen nämnd och ingen glömd; Tusen Tack för alla era gratulationer, de värmde!

Posted in Startsida | Leave a comment

Spikat

20140408-183213.jpg

I dag blev det spikat att Vinna ska visas på Strömsholm i början av juni!

I morse lastade jag på Vinna på släpet för att åka till Bärby, utanför Uppsala. När man kommer till Bärby så blir man alltid väldigt trevligt bemött :-)

Först gick jag först en sväng med Vinna, så hon fick röra lite på sig efter att ha stått i transporten, och sedan så ställde jag in henne i en box, i fall att hon ville kissa.

Efter en lite stund så var det dax för Eyvi att prova att rida Vinna, och det var över förväntan! Eyvi tyckte att Vinna utvecklats och gått ner i vikt precis som han önskade när han provade henne förra gången. Även om hon faktiskt fortfarande behöver gå ner lite till i vikt och att hon fortfarande behöver mer träning, såklart! Blir man någonsin helt klar?

Så nu är det bestämt, så långt man nu kan bestämma att avelsvisa en häst, mycket kan ju inträffa innan dagen D, att Eyvi ska visa Vinna!

Men först nu ska jag fortsätta att träna henne själv mot visning, och de sista veckorna innan visningen, så kommer hon att få åka till Bärby, så att Eyvi hinner rida henne en period och trimma henne det sista. Det kändes lite omtumlande när jag åkte därifrån, jag hade nästan lagt ner det här projektet i och med att jag bestämt mig för att försöka få Kveikja dräktig. Men tänk om, bara om, båda hästarna klarar sin uppgifter i år, det skulle ju var bara vara hur kul som helst!!

Posted in Startsida | Leave a comment

April april

20140404-203548.jpg

April är en underbar månad, men i min almanacka har april alldeles för få dagar. I den närmaste familjen är vi många som fyller år i april, och det är klart att de ska firas, men det innebär en hel del resor, så jag gillar verkligen april, jag får träffa släkt och vänner!

På måndag kommer hovslagaren och på tisdag ska jag och Vinna, förhoppningsvis, åka till Uppsala för att diskutera en eventuell visning, spännande :-) Nästa vecka är det också en hel del lektioner inplanerade, men, innan, på söndag, är det dax för ett gäng domare att träffas i Brottby för att träna på att döma med den nya domarhandledningen. Och det ska bli riktigt spännande och roligt!

Posted in Startsida | Leave a comment

JAAAAA!

Kveikja bed gal1 Kveikja_bed_t_lt1 Kveikja_bed_t_lt_f Kveikja bed trav1

Jaaa, hurra! Nu är det beslutat! Vi kommer att försöka att få Kveikja dräktig igen. Det blir tredje gången vi försöker; 1:a gången var på fribetäckning med en unghingst, 2:a gången va på en fribetäckning där det efter säsongen visade sig att hingsten bara hade 10% dräktighet på de stona som var hos honom de året, väldigt tråkigt. Och nu, nu ska Kveikja semineras med Divar från Lindnäs.
Ibland är det bara en mening med allt och det blev det verkligen nu! Förutsättningarna va precis som om jag fått önska fritt, det enda är att det är fryst och inte färsk semin, det är faktiskt det enda lilla som jag skulle ha önskat, men stuteriet som vi ska vara knutna till har jobbat väldigt länge med fryst semin, jag har varit där, så jag känner mig mer än trygg på att de kommer att göra allt som de kan, så det känns inte ens som något att nämna egentligen. Men oj vad jag kommer att hålla tummarna för att det här ska fungera och att vi kommer att få ett föl nästa år!

Bilderna på Kveikja är när hon avelsvisades 2010 på Strömsholm, och det är Vignir Jonason som visade henne.
>

Posted in Startsida | Leave a comment

I rätt tid!

20140326-125744.jpg

20140326-125809.jpg

I ridningen handlar mycket om att göra rätt sak vid rätt tidpunkt. Alla vi som rider, har nog flera gånger fått erfara, att man ligger sekunder efter hästen och att halvhalterna, eftergifter eller en belöning inte blev där dom skulle ha varit. Ofta berömmer vi hästen tex efter att vi ridit klart en gångart; tex vi rider i tölt och tycker att hästen är duktig, då tar vi ner till skritt och berömmer hästen där, och, vad förknippar då hästen till berömmet?, med tölt eller skritt?
Så visst är det svårt, tom väldigt svårt, att göra rätt när det handlar om sekunder.

Men, hur svårt kan det vara att så tomater vid rätt tid? Ja, för mig verkar det iaf väldigt svårt! Förra året var våren sen och våra tomater blev aldrig klara och i år? Ja, då verkar jag vara väldigt tidigt ute med tanke på att plantorna kommit en bit och det nu ligger snö på backen igen.

Men ibland, då man hittar flytet, och allt bara fungerar, vid rätt tid och rätt plats, då, just då, gäller det nog att snabbt berömma sig själv så att man inte missar tillfället!

Posted in Startsida | Leave a comment

Nu har det rullat igång!

20140325-213735.jpg

Nu är våren här och säsongen har dragit igång med en rivstart! Nya, och för mig, välkända ryttare har kommit igång med sin träning.
För mig känns det väldigt roligt att få träffa alla elever igen! Engagerade, trevliga, hästintresserade människor är ju aldrig fel att få möta!

Posted in Startsida | Leave a comment

Tänder

20140321-163919.jpg

I dag har vi varit hos veterinären och tittat på Vinnas tänder. Slemhinnorna i munnen såg jättefina ut, ingen påverkan från något bett syntes, jätteskönt! Det kan ju vara svårt att se ordentligt i munnen utan munstege, så även om jag tittar ofta, så kan jag ju ha missat något.

Tänder och bett såg också de bra ut, och en liten raspning senare, så kunde vi lämna kliniken, något fattigare men i alla fall väldigt glad över att allt såg bra ut!
Vinna är nu ganska precis 5 1/2 år och det är då hästens bett bör vara klart. Därför kändes det angeläget att få tänderna kontrollerade just nu, även om jag inte märkt något konstigt på henne.
Efter undersökningen rekommenderade veterinären, eftersom bett och slitage mm såg så fint ut, att jag skulle komma tillbaka om 2 år för en rutinkontroll igen.

Mao; tänder ok!

Posted in Startsida | Leave a comment

Fint!

20140320-221607.jpg

Fick ett fint diplom på posten idag. Det var den 8 februari som utbildningen var, och det glömmer jag aldrig! Det var då som sonen och hans älskade fru åkte in på BB, och jag blev farmor för första gången, Sixten föddes den 9 februari, fantastiskt! I dag tex har jag ”pratat” med lille Sixten på FaceTime, riktigt skoj med teknik ibland!

Posted in Startsida | Leave a comment