Kloka

IMG_5910-0.JPG

Jag hade lovat att låna ut Kveikja i 2 månader till mina vuxna syskonbarn som är ”hästtjejer”. De båda har egna familjer med 2 små barn var och ville prova att ha egen häst en period, för att se hur tiden skulle räcka till, innan det i så fall skulle vara dax att köpa en egen efterlängtad häst.

Så i måndags var de här och provred och det gick jättebra! Båda tjejerna är duktiga ryttare! Efteråt så satt vi och pratade om ditt och datt runt att ha häst och kom då bl.a. in på hästförsäkringar.

Dagen efter så ringer de och säger att de inte vill låna hästen just nu. Dels för att det va svårt att lösa med en separat sto och valackhage, men också för att om det skulle hända något, så att Kveikja skulle bli skadad, så kan de i så fall bli förknippat med stora kostnader och de kändes inte aktuellt. Förhoppningsvis skulle de ju aldrig hända, men man bör ju ändå ha det med i beräkningen.

Så därför är jag väldigt imponerad av dessa två tjejer, som jag vet gärna vill prova att ha häst, att tacka nej. Väldigt klokt och genomtänkt beslut, även fast det säkert hade varit roligare att få ha häst ett tag, så stod de emot och tänkte ett varv till. Supertjejer! Och hit får de ju välkomna när som helst, det vet de, men de har en bit att åka hit, tyvärr, men i bland så kommer det nog att hända!

Posted in Startsida | Leave a comment

Handhäst

IMG_6081.JPG

Nu när jag håller på att sätta igång Kveikja så försöker jag att varva träningen så att den blir så allsidig och så rolig som möjligt, både för mig och för Kveikja. I går tex så tog jag Kveikja som handhäst och så red jag på Tindra. Ett projekt som inte är helt enkelt, det förstår jag ju redan innan jag sitter upp. Kveikja är väldigt mkt högre i rang, Tindra är lägst i rang av min hästar här vilket innebär att hon alltid går undan ett par meter om Kveikja eller Vinna kommer. Att då ha Tindra en halv meter före Kveikja är en position som vare sig Tindra eller Kveikja finner helt naturligt. Men det fungerade! I ett lagom tölttempo där Kveikja travade på vid sidan flöt det på riktigt bra! I skritten fungerade det sådär, då blev det lite nära diket nogon gång när Tindra vill flytta undan för Kveikja. Jag hade iaf skoj, och jag tror hästarna gillar det också, det är roligt att ha med en handhäst!

I dag fick vår katt Vilda vara med på bild, att ta en bild när jag var ute med båda hästarna blev en lite för stor utmaning för mig ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Gungfår, en doppresent

20140812-234043-85243167.jpg

20140812-234043-85243792.jpg

20140812-234043-85243500.jpg

I lördags var det dax för dop. Barnbarnet (6 månader) önskade sig ett gungdjur, eller rättare sagt, hans föräldrar önskade sig ett gungdjur till sonen. Första önskelistan som kom var att han önskade sig en dinosauriegunga, men ett telefonsamtal senare fick jag fria händer, toppen! Då är det klart att sonsonen ska få ett gungfår!

Efter mycket letande, jag ville att det skulle vara en gunga med äkta skinn, så hittade jag en på nätet, som fanns i butik i Sthlmstrakten. Så jag beställde gungan, och skulle hämta upp den i lördags, innan dopen. Men när jag kom dit så stod det mkt riktigt ett gungfår där, men i teddy. Lite besviken, men ingen ting att göra något åt, åkte vi till dopet och en ”fårgunga” nedskrivet i ett kort.

Och efter regn kommer sol!!

När jag letade efter fårgungorna så hittade jag några från Umeå som jag blev väldigt förtjust i, men det stod att de inte skickade dem med post, men nu ringde jag iaf. Och snacka om tur! Kvinnan, som både gör och säljer fåren, hade ett får som jag kunde få köpa, och, dessutom, så skulle hon åka till Sthlm som idag, tisdag, och kunde ta med sig gungan på flyget! Så sent i kväll kunde yngsta sonen hämta upp gunfåret från Umeå i Sthlm. Och i morgon, 4 dagar efter dopet, får sonsonen ett riktigt fint hantverk från Umeå, dyrare, men mycket mycket finare och en present som jag hoppas kommer att få följa med honom i många år!

Posted in Startsida | Leave a comment

1:a passet för Kveikja igen

20140812-232349-84229053.jpg

Idag red A lektion på Kveikja, och det var ett bra tag sedan. Kveikja har ju stått hela sommaren pga försöket att få henne dräktig, men i fredags fick hon skor på sig, och är nu ridbar igen. Och Kveikja verkar faktiskt ha mått bra av en längre vila, för allt satt där det skulle, fast utan kondition förstås, så det blev ett lugnt pass. Riktigt skoj att sätta igång henne igen!

Posted in Startsida | Leave a comment

Aggressiva mygg

20140731-120818-43698976.jpg

I år har myggorna jag träffat på varit väldigt effektiva, deras bett är kvar, stora och svullna, och kliar dessutom hysteriskt, i över 10 dagar.
Jag har sökt efter ett effektivt sätt att lindra klådan och har därför provat kylbalsam, Voltaren gel, Xylocain men inget har hjälpt så bra som Tigerbalsam vit! Så, om du, precis spm jag, råkat träffa på några kraftfulla små mygg, rekomenderar jag att prova det! Och, jag har ingen försäljningsprovision ;-) eller aktier i företaget ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Ledsen

20140729-183047-66647326.jpg

20140729-183047-66647717.jpg

Fick ett tråkigt besked idag, min sadel är så skadad efter att Vinna och jag gick omkull när hon trampade ner i ett slukhåk, att den inte kommer att gå att laga. Precis som jag trodde, så är bommen skadad och även skinnet runt om, så nu kommer den att kasseras. Jättejobbigt, jag tyckte verkligen om den sadeln och blir ledsen över att den är helt kass. Jag hade hoppas på att den skulle gå att fixa. Och om jag nu vill ha en liknande sadel så kommer det att kosta massa extra pengar. Men, som maken säger när jag blev ledsen, vi får va jätteglada att jag och Vinna klarade oss och att det ”bara” är sadeln, som faktiskt går att ersätta, som gick sönder helt. Självklart har han rätt! Och jag är faktiskt väldigt glad över att få fortsätta rida på min älskade häst Vinna!

Posted in Startsida | Leave a comment

Semesternöjen

20140728-215202-78722784.jpg

20140728-215201-78721846.jpg

20140728-215201-78721476.jpg

20140728-215203-78723118.jpg

20140728-215200-78720538.jpg

20140728-215202-78722276.jpg

Vilken bra semester det har varit så här långt!
Ingen långresa men ändå en hel del av trevliga, roliga och avkopplande aktiviteter!

Stockholm, javisst! med släkt och vänner där, så är det lätt att tycka om att åka dit!
En magisk picknickkväll med vänner i Nynäshamn och ett besök på Fotografiska, en släktträff och ett avkopplande besök på Ornö och så lite snabbfika dess i mellan hos ovärdeliga vänner, det är lätt att tycka om sommaren när det ges tid till umgänge.
Vi har även varit på Behrn Arena och sett på Amerikans fotboll och varit en dag på Kolmårdens djurpark. Och så har vi ju även sett en hel del vilda djur, både sälar och älgko med kalv.

Men fast vi gjort en hel del, så är det mesta dagsutflykter, så att det känns som om att vi mest har varit hemma, vilket var tanken med årets semester.

Hästarna då?
Det har inte blivit så mycket ridning, helt enkelt för varmt för mig. Men idag var vi ute en sväng, och för första gången sedan Vinna blev dålig i Påskas så kände jag igen henne!! Spetsade öron, pigg, full kontroll på allt runt omkring oss, och som en konsekvens av det, blir hon då gärna styv i tölten i de lägena. Men för mig kändes det ändå toppen att hon va sitt ” rätta” jag!

Posted in Startsida | Leave a comment

Återvändsgränd

20140721-215012-78612940.jpg

Nu är det helt klart!

Kveikja kommer inte att gå att få dräktig, vilket är jättetråkigt, men inget som vi kan göra något mer åt. Vi kan ju inte styra helt över moder natur, även om vi människor kan göra mycket, så kan vi inte göra en häst dräktig om hon inte tar sig. Och vi har verkligen försökt att få Kveikja dräktig! Två gånger, två hela sommrar, har hon gått med hingst,och nu i sommar så har vi försökt med både fryst och färsk semin, men inget har fungera, så, det är så här det blir!
I samband med att vi nu vet att Kveikja inte kan bli dräktig fick jag via Facebook veta att Kveikja’s mamma, Katla, hade tagits bort. Dallandi hyllade Katla både som individ och också för att varit en så god förvärvade. Men åt Kveikja’s håll är det ju en återvändsgränd, det är bara att vända om och tänka nytt.

Så jag sälv får väl nöja mig med att titta på älgkon med kalv som vi såg på söndagen när vi åkte hem från Ornö där vi varit över helgen.

En helg som var helt underbar! Med alla ingredienser som ger det där extra. Goda vänner, god mat, fint väder, bad och ledighet utan klocka. Toppen med andra ord!

Min ridning går det sisådär med just nu, men nu ska träningen av Vinna bli lite mer strukturerad igen, men någon avelsvisning blir det inte i år. Vinna är ju helt ur form efter att hon stod så länge när hon var dålig, och jag själv valde att sätta igång henne lugnt, lite fegt kanske, men Vinna var ju så dålig, att jag ville verkligen att hon skulle va riktigt bra innan jag satte igång henne ordentligt. Och nu är det faktiskt mer än dax!

Posted in Startsida | Leave a comment

Sommar

20140711-201729-73049406.jpg

I dag har det varit, i mitt tycke, en riktig sommardag på alla sätt och vis.
Jag började morgonen med att rida Vinna på ridbanan, det gick sådär, men det tom luktade sommarhäst när jag hämtade henne i hagen. Efteråt fick hon en dusch, som hon gillar, och släpptes tillbaka in i hagen med betesbegränsaren på, som alltid!

Vid lunch hade jag lektion för två stora hästar och deras ryttare i närheten av Vintrosa, väldigt roligt att jobba med stora hästar som omväxling, även om den utbildning jag har är just på Islandshäst, så är jag ju storhästryttare från början, och var det ända fram till 1997.

På em hade vi ett ärende in till Örebro inte så somrigt kanske, men viktigt.

Och nu på kvällen så tog vi cyklarna och cyklade upp till Nybble kyrkas glasscafé. Åh oj vad det är vackert, doftar sommar och varmt i luften, helt enkelt underbart!
Glasscafé var helt klart en glad överraskning! God glass och uppträdande med sång och musik av ungdomar och väldigt många i publiken. Sen vi flyttade hit för 4 år sedan har vi sagt att vi ska cykla och äta glass där, men det har inte blivit av förrän idag, men det kommer garanterat bli fler gånger!

Posted in Startsida | Leave a comment

Ett Tips!

20140709-220737-79657387.jpg

Nu på kvällen fick jag ett jättebra tips på e-post ifrån Eva, tack Eva!

Avsnittet som jag lyssnade igenom handlade om form. Intressant och spännande att lyssna, jag rekommenderar det verkligen!

Så såhär i semestertider, när både djur och vi kanske har möjlighet att dra ner på tempot, passa på och lyssna!

Här är länken; http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/395127?programid=4710

Hoppas att det fungerar!

Posted in Startsida | Leave a comment