Ridlägerhelg

IMG_6221.JPG

I helgen har vi haft ett litet ridläger. Två älskade syskonbarn har varit här fred-sönd och ridit och pysslat med hästarna. Tjejerna som är 6 och 8 år hade ingen hästerfarenhet innan, och våra hästar har inte stor erfarenhet av barn, men det har gått jättebra!
Tjejerna har ridit slalom mellan koner, mellan, och över, bommar, travat kortare sträckor, och dessutom ridit en liten sväng i skogen. Hästarna har varit lyhörda även fast tjejernas skänklar inte når nedanför sadelkåporna. På kvällarna har vi badat i ”pottan” och ätit godis.
Dessutom så hade vi ett vuxet barn här från Sthlm fre-lörd, vilket va väldigt trevligt! Så jag tror att vi alla här har haft en toppenhelg!

Posted in Startsida | Leave a comment

Nybäddat

IMG_6202.JPG

IMG_6205.JPG

Nu har vi kalkat och bäddat med ny halm i lösdriften. Riktigt roligt tt se att hästarna gillar det! Vinna och Kveikja har halm även i pannluggen numera, eftersom de gärna ligger ner där inne, och verkligen verkar gotta ner sig i halmen. Däremot är det sällan att jag ser att Tindra legat ner, hon kan rulla sig ordentligt när man släpper ut henne igen i hagen efter ridning, men att bara ligga ner i halmen verkar inte vara Tindras melodi.

Jag börjar att rida Vinna lite mer nu igen, idag gick det riktigt bra, roligt de dagarna de händer! Men något som inte går så bra är att få i Vinna Pronutrin, det är en svår nöt att knäcka. Vinna ska ha i sig 3 dl om dagen, och fast jag tom blandat med sirap, så ratar hon det. Så nu ska jag köpa en ingivande och försöka att göra mos att Pronutrinets små pellets, för att ge direkt i munnen, jag hoppas verkligen att det kommer att fungera :-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Klapp

IMG_6186.JPG

IMG_6169.JPG

I dag var vi förbi Granhammar, Ostbiten, och skulle handla lite god ost och glass. När vi hade handlat klart gick vi ut , tillsammans med H, och hälsade på deras nya hästar. Vilka giganter! Ca 192 cm i mankhöjd och med en vikt på ca 1,2 ton är dom riktigt stora! Men är man stor så måste man var snäll, vilket de här två är, och är man snäll, då får man ju självklart många klappar, så vi stod en god stund och klappade de fina, och stora! hästarna.

En till som ska ha en klapp (på axeln) i dag är A som fick rida på Vinna och gjorde det finfint! Bra jobbat A!

Och maken, ska väl också ha en klapp på axeln. Maken som red lektion, för mig, på Kveikja, och gjorde det bra! Även om han blev trött, och att hans ben blev lite skakiga efteråt av att få arbeta med skänklarna. Men det är ju jobbigt att rida! Men urskoj!

Posted in Startsida | Leave a comment

Klar!

IMG_6160.JPG

IMG_6153.JPG

Nu är det sista målat och de första sakerna börjar att få flytta tillbaka in i sadelkammaren, väldigt skön känsla när det är klart! Nu är det ju så, i alla fall i mitt stall, att det snart gärna blir dammigt, lerigt och smutsigt igen, det är ju svårt att undvika det helt i ett stall även fast jag håller efter. Men just de här dagarna, tom veckorna, efter en sommarstädning, så känner jag mig klar. Och är det något som man egentligen aldrig blir när man håller på med hästar, eller andra djur, så är det just att bli klar. I alla fall inte mer än för kortare och enskilda saker som att mocka, fodra och rida .
Det är ju faktiskt allt det här dagliga som gör att det är så roligt att hålla på med hästarna, och det blir jag ju förhoppningsvis aldrig klar med!

Posted in Startsida | Leave a comment

Blött stallarbete

IMG_6152.JPG

IMG_6149.JPG

IMG_6146.JPG

I dag var det dax för den årliga, noggranna, stalltvätten. Jag blir blöt, fast jag har ordentligt regnställ på mig, men det rinner ju vatten från taket och det är svårt att undvika.
Först kör jag med högtrycket, sen handskurar jag för att sist köra med högtrycket igen. Härligt när det blir rent! Så fort som allt har torkat så ska jag bättra på där det behövs med målarfärg, och när det är klart, så ska sadelkammaren genomgå samma procedur.

Nu har jag pratat med en veterinär i Örebro och en veterinär på Strömsholm. På kliniken i Örebro finns ingen utrustning, än, för att göra en gastroskopi av magsäcken på häst. Så de kan i dagsläget inte hjälpa mig med just det här, med men va väldigt hjälpsamma, och ringde tillbaka och hänvisade vidare.

På Strömsholm pratade jag med veterinären som behandlade Vinna i våras. Och nu jag ska behandla Vinna med magmedicin och hoppas att symtomen inte kommer tillbaka när jag åker iväg på träning igen. Om det gör det så måste det göras en ny, grundlig, undersökning av Vinna. Så nu hoppas jag på att det här ska göra att Vinnas mage kommer att må bra! ”Är magen glad så är människan glad” som Gustav Svensson säger i Svensson Svensson, och tänk va rätt, det gäller ju i det här fallet också!

Posted in Startsida | Leave a comment

IMG_6136.JPG

I år har jag bytt höproducent. Inte för att den andra var ”dålig” på något sätt utan för att det här passade bättre av flera anledningar och att jag känner dem.
I dag var vi och köpte de första balarna , en full transport, och jag kände mig väldigt nöjd, kvalitén verkar vara toppen!
De tar in hö i stora rundbalar och när de kommer hem öppnar de upp balarna, så att det blir löshö, och låter de ligga på skulle med tork. Sen, när det är dax att köpa hö, så pressar de balarna när man är där för att hämta, allt för att kvalitén ska vara så bra som möjligt.
Men än är det inte riktigt dax för mina hästar att börja äta bara hö, än finns det för mycket mat i hagarna, som räcker gott och väl för att deras magar ska vara lite för runda.

Posted in Startsida | Leave a comment

Ett varv runt huset

IMG_6110.JPG

IMG_6106.JPG

IMG_6108.JPG

IMG_6109.JPG

Vad fint det är ute! Det finns mycket att se på, bara man går ett varv runt huset!

Posted in Startsida | Leave a comment

Ljust & mörkt

IMG_6098.JPG

Älskade Vinna!
Torsdag och fredag var jag hos Ia och red lektion. Det gick helt okej, på torsdagen arbetade vi mycket med galopp, både med fattningar och på raka spår men Vinna var inte riktigt sitt ”rätta” jag. På fredag morgon stod hon och hängde i boxen, hon hade ätit allt kvällshö men inte ätit upp sitt morgonhö, och när jag kom in i stallet så stod hon och sov. Så på lektionen jobbade vi med mycket lösgörande och travarbete, Vinna va duktig men jag saknade den lilla extra energi hon alltid har, är det pälsättningen som påverkar?

Nåväl, jag och vännen, tillsammans med våra hästar, skulle vidare till Salatrakten för en hästhelg med två andra riktigt goda vänner och våra hästar. Planen var att rida tillsammans både ut och lektioner, äta & dricka gott samt bara ha trevligt tillsammans.
Men, lördag morgon så står Vinna och hänger i hagen och det känns inte bra i min mage. Så, jag lastade Vinna, lämnade mina vänner och åkte hem med Vinna. Väl hemma går hon i hagen och knaprar på gräset i maklig takt, men mår hon bra? Så nu har jag bestämt att på måndag ska jag ringa till hästkliniken och beställa tid till en gastroskopi för att utesluta att Vinna fått tillbaka magsäcksimpackning eller magsår. För om jag inte kollar upp Vinna, så slutar det väl med att jag själv får magsår, om jag ska vara orolig för hästen hela tiden.

Men allt är inte bara mörkt!

I fredags så ringde de från Örebro kommun och meddelade att de nu godkänner vårt avlopp, som vi länge trott vi skulle behöva göra om. Men med lite fix och en ny besiktning klarade avloppet kraven och får tuffa på ett tag till. Väldigt bra! Men ett enskilt avlopp har ändå en begränsad livslängd, så det gäller att ha koll så att det fortsätter att fungera bra!

Så visst består livet av både ljusa och lite mörkare inslag, men det är mycket bättre, tycker jag, än att det bara skulle vara jämngrått jämt!

Posted in Startsida | Leave a comment

Kloka

IMG_5910-0.JPG

Jag hade lovat att låna ut Kveikja i 2 månader till mina vuxna syskonbarn som är ”hästtjejer”. De båda har egna familjer med 2 små barn var och ville prova att ha egen häst en period, för att se hur tiden skulle räcka till, innan det i så fall skulle vara dax att köpa en egen efterlängtad häst.

Så i måndags var de här och provred och det gick jättebra! Båda tjejerna är duktiga ryttare! Efteråt så satt vi och pratade om ditt och datt runt att ha häst och kom då bl.a. in på hästförsäkringar.

Dagen efter så ringer de och säger att de inte vill låna hästen just nu. Dels för att det va svårt att lösa med en separat sto och valackhage, men också för att om det skulle hända något, så att Kveikja skulle bli skadad, så kan de i så fall bli förknippat med stora kostnader och de kändes inte aktuellt. Förhoppningsvis skulle de ju aldrig hända, men man bör ju ändå ha det med i beräkningen.

Så därför är jag väldigt imponerad av dessa två tjejer, som jag vet gärna vill prova att ha häst, att tacka nej. Väldigt klokt och genomtänkt beslut, även fast det säkert hade varit roligare att få ha häst ett tag, så stod de emot och tänkte ett varv till. Supertjejer! Och hit får de ju välkomna när som helst, det vet de, men de har en bit att åka hit, tyvärr, men i bland så kommer det nog att hända!

Posted in Startsida | Leave a comment

Handhäst

IMG_6081.JPG

Nu när jag håller på att sätta igång Kveikja så försöker jag att varva träningen så att den blir så allsidig och så rolig som möjligt, både för mig och för Kveikja. I går tex så tog jag Kveikja som handhäst och så red jag på Tindra. Ett projekt som inte är helt enkelt, det förstår jag ju redan innan jag sitter upp. Kveikja är väldigt mkt högre i rang, Tindra är lägst i rang av min hästar här vilket innebär att hon alltid går undan ett par meter om Kveikja eller Vinna kommer. Att då ha Tindra en halv meter före Kveikja är en position som vare sig Tindra eller Kveikja finner helt naturligt. Men det fungerade! I ett lagom tölttempo där Kveikja travade på vid sidan flöt det på riktigt bra! I skritten fungerade det sådär, då blev det lite nära diket nogon gång när Tindra vill flytta undan för Kveikja. Jag hade iaf skoj, och jag tror hästarna gillar det också, det är roligt att ha med en handhäst!

I dag fick vår katt Vilda vara med på bild, att ta en bild när jag var ute med båda hästarna blev en lite för stor utmaning för mig ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment