För många roligheter?


Kan det bli för mycket av det goda?

Torsdag kväll var vi och lyssnade på Rolling Stones, jätteroligt! Äldre gubbar, javisst! men väldigt roligt att vara där, och dom vet ju hur man gör rock 🙂

Fredagen försvann i återhämtning.

På lördagen var det föl- och unghästmönstring på Segersgården i Strängnäs hos Antonia och Elli, jätteroligt! Det är väldigt roligt att titta på föl och unghästar, speciellt om man som jag har Vals här hemma i hagen. Vals fick inte vara med för att jag inte ville köra iväg med Vinna nu när hon är dräktig. Men jag var inne på det, så nästa år ska jag försöka komma iväg med både Vals och det nya fölet.  Föl- och unghästarna som visades var väldigt jämna och fina och jag tror att samtliga hamnade på en procent över 70% vilket är väldigt bra, den högsta över 80%, väldigt fina föl med andra ord!

På söndagen var vi hemma och tog upp kampen mot löven, phu! Men i år har vi köpt en elektrisk lövblås. Jag var lite skeptisk innan köpet, skulle den fungera på alla våra löv? och försökte ha ner förväntningarna, men, vi hade, och kommer att ha, väldigt mycket hjälp av den! Det är framförallt löven som lägger sig på gruset vi vill få undan, ja, dom andra också, men löven på gräsmattorna kan klippas med gräsklipparen och bli till näring till gräset, fungerar fint i våra gräsmattor som inte har golfmattestatus utan en vanlig gräsmatta med lite mossa och annat i 🙂

Älgjakten är igång, så nu visar de upp sig både här och där, fina! Men jag vill inte möta dem när jag kör bil!

Blir det för mkt för mig?

Både ja och nej faktiskt, kroppen tar helt slut ibland. Men, jag tror precis som bibliotikarie Sally sa i tv-serien ”det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke”. Så jag tror på att göra saker som är roliga även fast jag tar slut, allternativet är att inte göra något, och då kommer jag ju bara att orka mindre och mindre, det gäller att hålla igång, utsätta sig, och faktiskt försöka att träna upp sin styrka på det man kan. Att vila sig i form är tyvärr inte ett alternativ, även om det tar emot något enormt emellanåt, då minskar ju muskelstyrkan och jag skulle bara bli svagare och svagare. Men ibland går det helt enkelt inte, då säger min kropp nej, och då måste jag förhålla mig till det, men då är i morgon en ny dag! Det är något jag lärt mig komma ihåg 🙂 Och visst blir det skillnad! Maken och jag cyklar lite, och det märks att vi både orkar köra lite längre och lite snabbare, men precis som det mesta, det gäller att göra det ”lagom” 🙂 Men att vi  kommer ut och cyklar, det är det som är viktigt och det är jätteroligt!

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Små små steg


Jag har, sedan i juli, börjat att sätta igång Kveikja. Det går med små små steg, och det beror inte på Kveikja, utan på mig, och det är för att jag fortfarande inte mår bra i magen.  Kveikja har ju också stått i 1 1/2 år, det är så länge sedan jag blev sjuk. Och innan dess så var det mest maken som red Kveikja, och maken har inte så lång ryttarerfarenhet. Därför, så har jag varit extremt noga i igångsättningen, Kveikja måste svara för väldigt lätta hjälper och arbeta rätt, så att hon blir så mjuk som möjligt för mig, annars så kan jag inte rida alls, då gör det för ont. Så, jag har arbetat väldigt mycket i skritt, ridit temposkillnader i skritt, varit väldigt noga när jag gjort halt och när jag sen gått i gång i skritt igen och då varit noga med att det är ”bakbenen” som startar skritten. Jag har ridit väldigt många övergångar skritt-trav-skritt och hela tiden varit noga med att inte ha något i tygeln men att ändå ha kontakt. Och det här har jag då hållt på med i tre och en halv månad. Jag har varit noga, för annars så kan jag som sagt inte rida, men nu, idag, red jag Kveikja på väldigt lätta hjälper och hon har aldrig känts så bra! Inte så flott och fortfarande lite på framdelen, men mjuk och lydig för hjäperna. Så ibland hjälper det att vara ihärdig och vara traggla på  🙂  Men arbetet är inte över, jag måste fortsätta med dessa små små steg för att fortsätta komma framåt. 🙂

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Tips på Ridlärare? Facebook


Idag blev jag taggad i ett inlägg där det var en person som sökte ridlärare i Örebro, för mig, den här gången, var det väldigt positivt, nästan så jag blir generad faktiskt. Men, jag vill flagga för att det är väldigt individuellt vad man tycker är en bra ridlärare. Det beror ju faktiskt på vad det är man söker. 

En bra ridlärare har ju förmågan att instruera på många olika nivåer av ryttare och hästar, är en god pedagog, har stor kunskap och är duktig på att förmedla kunskapen och som dessutom både är intresserad och engagerad i ekipaget, allt det där kan vi nog alla vara överens om. Men, ibland så vill vi kanske ha hjälp av en som är mer specialiserad på ett specifikt område, tex passridning, avelsvisning eller något annat. Men det kan också vara så är vi i behov av en väldigt god pedagog, eller kanske en som kan coacha oss framåt mentalt inför en tävling. 

Så försök hitta en ridlärare som uppfyller just dina krav och förväntningar, som kan möta upp just dig där du befinner dig just nu, och som du trivs och känner dig bekväm med, man måste ju tex våga fråga om man inte förstår.

Önskemålet om den perfekta ridläraren skiljer sig från person till person men också utifrån att samma person har utvecklat sin kunskap. Hursomhelst så tycker jag att det bästa sättet att hitta just DIN bästa ridlärare är att lyssna runt, åka och titta på träningar,  och prata med ridläraren om vilka önskningar du har. Försök sen att ha en kontinuitet i träningen, annars så finns det en risk att man får ”börja om från början” om det går för lång tid i mellan varje träningstillfälle. 

Och kom ihåg; vi är alla olika med olika mål, så bästa sättet att säga om ridläraren är bra, det är att prova! Lycka till! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Hurraaa!!


Äntligen! Nu har jag väntat tålmodigt i 4 veckor på att få veta, är Vinna dräktig? Inte så att jag har tänkt på det varje vaken stund, men iaf få och då, och jag har tyckt att de här veckorna tagit sin tid. Jag har inte riktigt vågat att tro fullt ut på att hon är dräktig. När Vinna blev ul första gången var hon bara på dygn 14, och det är ju väldigt tidigt, så mycket kan hända och gå fel. Dessutom så hade jag ju gett upp och skulle ta hem Vinna från hingsten, det började att bli slut på säsongen, så jag var liksom inställd på att det inte skulle bli något föl 2018, men, de kollade så att hon inte va på väg in i ny brunst innan jag skulle komma och hämta hem henne och då var hon dräktig på 14 dygn. Så därför har det inte känts bergsäkert, men Vinna ÄR idag dräktig på dygn 43! Så otroligt roligt! Jag tror väldigt mycket på den här kombinationen av sto & hingst, precis som jag gjorde med Vinna och Glitnir, och Vals har ju inte gjort oss besvikna 🙂 Så nu längtar jag till månadsskiftet juli-augusti 2018, då vi förhoppningsvis får träffa Vinnas avkomma nr2 🙂

Sen finns det flera anledningar till att Hurra idag! Vi Hurrar högt och glatt tre gånger för Sara & Hanna som fyller år idag! Hipp Hipp Hurra för er idag! Grattis på födelsedagen! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Ny hage


Idag utökade jag betet genom att släppa in hästarna i hagen framför huset. Men Vals var skeptisk, han har inte gått i den hagen förut och tyckte inte att man kan gå där det nyss satt ett staket, men tillslut så gick även han in genom grinden och började beta direkt. Mat är gott! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Mjuk bonusmamma


Här gosar Kveikja med Vals.
Kveikja har blivit en riktigt bra bonusmamma till Vals. Kveikja och Vals är mer tillsammans än vad Vinna och Vals är. Idag när jag tog ut Kveikja för att longera henne sprang Vals och gnäggade efter henne och stod sen och tittade och väntade på att Kveikja skulle komma in i hagen igen. Att mamma Vinna var kvar i hagen betydde visst ingenting, och för Vinna verkade det heller inte spela någon roll att Vals sprang och ropade, Vinna gick och åt i godan ro. Vinna har visst släppt ansvaret till Kveikja och Kveikja, har det visat sig, är en mjuk bonusmamma. Det är iaf väldigt roligt att se att de faktiskt hjälps åt med allas vår Vsls. 😊

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Loppis dag 2


Nu är Hrimfaxi’s hösttävling över för i år. Allt har flutit på fint och även om inte vädret värmde så är det mycket annat som jag blivit varm av. Och utan att rangordna så blir jag bland annat varm och glad av alla trevliga kontakter, de som visar sina hästar fint, fina hästar, glada tillrop över Loppisen, varm mat och Hrimfaxi’s fina och trevliga ungdomar, vilket gäng! Och så alla ideellt arbetande funktionärer, ingen tävling utan dessa fantastiska människor, jag är imponerad!

Loppisen har fungerat fint och det har varit roligt att hålla på med den. Många fina saker har bytt ägare och det var många av sakerna som jag själv skulle vilja ha satt fingrarna i men klarat att stå emot, så bra gjort av mig! 

När vi var klara för dagen så kom i stort sett alla och hämtade sina osålda saker, vi åkte och lämnade tillbaka de lånade borden + osålda saker och åkte sen hem och plockade ut allt i transporten. Så nu är den återställd som hästtransport och är inte längre en ”ridsportaffär”, men transporten har klarat premiären som ridsportaffär galant och har varit toppen till det med! Bra med flera användningsområden! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Loppis på tävling


Idag så var det dax för Hrimfaxi’s hösttävling och samtidig då dax för Hrimfaxi’s Loppis. Jag och maken har tagit på oss ansvaret för Loppisen och förberedelserna inför Loppisen har varit igång hela veckan. Vi har tvättat transporten, hämtat bord, skrivit lappar, plockat fram snöre, tejp och massa andra brahasaker. När vi kom fram till Hrimfaxi’s fina bana så var det redan många fina tillsalusaker redan på plats. Vi plockade upp sakerna vi hade med oss samtidigt som det kom flera personer och lämnade in så på en gång va ruljangsen igång. Många gjorde fina fynd under dagen, själv köpte jag en fin handhästgjord för ett fyndpris, men jag sålde också några pinaler. 

Tävlingen hann jag inte se så mycket av idag, men, jag hann med att träffa väldigt många trevliga människor. Och i morgon är det dax för oss att åka dit igen med resterande saker, lite nya saker,  kanske titta på lite finaler och träffa trevliga människor igen, roligt! Så hoppas vi ses i Loppisen i morgon!  

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Klart!


Nu är det klart!

Id-kontrollanten var här och gjorde ett signalementsbeskrivning, tog tagelprov för DNA och satte in ett chip i halsen på Vals, så nu är passansökan inskickad, klart! 

Id-kontrollanten är också veterinär, så nu är Vinna och Kveikja nyvaccinerade, klart för i år! 

Och nu på em va hovslagaren och tittade på Vals, som såg fin ut, och Vinna, som behövdes verkas och som blev väldigt fin om hovarna,  om några veckor är det ju dax igen, men, nu är det klart för den här gången! 

Ibland är det så skönt att beta av lite grejer, det kommer ju alltid nya, men just nu är det här iaf klart! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Finbesök


I dag har vi haft stora stallstädardagen! Härligt, det blir så fint när man är klar. 

Men, vi fick finbesök också! Efterlängtad som bara tusan av oss kom A med dottern E på snabbvisit, oj vad skoj att träffa A igen, det va alldeles för länge sen. Och dottern och Vinna fick en väldigt fin kontakt, en blivande hästtjej kanske!?

Publicerat i Startsida | 2 kommentarer