Vinter och snösulor

IMG_7979.JPG

IMG_7974.JPG

IMG_7978.JPG

Nu har det blivit vinter på riktigt! Så när jag va i Sthlm i tisdags så passade jag på att köpa snösulor som går att skruva fast i broddarna. Jag har hört att de ska fungera och kommer nu att prova på Vinna. Som det har varit nu har det inte gått att rida :-(
Men snart är det dax att sko hästarna igen och då kommer snösulorna på, va så säker!

Posted in Startsida | Leave a comment

Stockholm

IMG_7973.JPG

I går, tisdag, var jag med maken, över dagen, till Sthlm. Jag hann med att besöka son m familj och titta på deras nyinköpta radhus, jättefint! Där kommer de att trivas!
Jag hann också med att sitta i bilkö, besöka några hästbutiker för att, när dagen va slut, möta upp maken hos mamma och åka hem igen.
Det tar ca 2 timmar till mamma i Huddinge hemifrån Örebro, och det tog nästan 1 1/2 timme från Viksjö till Haninge, köerna är inget jag saknar iaf!

Posted in Startsida | Leave a comment

Domarseminarium 2015

IMG_7953.JPG

IMG_7899.JPG

IMG_7880.JPG

I helgen var det domarseminarium på Strömsholm, ett väldigt inspirerande domarseminarium! Och det va Mette Mannseth som stod för inspirationen!

Mette höll en föreläsning på lördag em och en Clinic på sönd fm. Till föreläsningen och Clinicen var även instruktörer inbjudna, och många va med, bra tänkt!

Helgen började på lördag fm då vi gick igenom föregående år, hur det har varit att döma efter den nya domarhandledningen, och så tittade vi lite på 2015, det ska bli sportsmannaandas år!

På em var det Mettes tur, temat var Ridning och kontakt. Mette gick igenom hästen från svans och fram till nosen. Mette tryckte på att hästen måste utbildas för att länga sig framåt-nedåt och hur viktigt det är att hästen är lösgjort.
Så på söndag fm fick vi titta på fem ekipage i ridhuset efter den teori som Mette pratat om på lördagen. Mette visade också väldigt tydligt på hur hon tycker att isländskt stångbett kan vara till hjälp i att få hästen att länga sig, spännande!

Söndag em avslutades med att vi domare gick igenom lite nyheter, men det kommer kanske fler, så det gäller att hålla utkik på feif.org!

Posted in Startsida | Leave a comment

Is

IMG_7856.JPG

Nu har det varit svårt att rida under en period, trist! Men jag får kanske skylla mig själv! Jag har inga snösulor på hästarna och eftersom det varit blötsnö som fastnat i hovarna och vägarna är av is så blir det bitvis ishalka! Men är det bara vägar av is så går det riktigt bra att tölta på isen, istölt! :-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Kolik?

IMG_7863.JPG

Förra veckan, när vi kvällsfodrade ville Kveikja inte äta utan låg i halmen inne i lösdriften. Hm, kolik? Jag tog in henne i stallet, då gjorde hon en hög direkt, jag tog tempen, den va normal, och jag kontrollerade tarmljuden, de lät i magen. Ute var det glansis, så i stället för att gå en sväng tog jag fram transporten och bara jag gjorde det så blev det en hög till. Kveikja verkade helt okej men när jag provade att släppa ut henne med de andra va hon inte intresserad av hö. Då tog jag in henne och gav Paraffinolja med en ingivande. Och i de här läget är det, även annars också såklart, är det underbart att ha hästarna hemma. Så jag gick upp och tittade till henne en gång i timmen. Kveikja stod lugnt varje gång jag kom och tittade och vid 02, visade hon tydligt att hon va pigg och att hon va hungrig. Hon ville ut ur boxen och kastade sig över det strån som låg på stallgolvet utanför boxen. Skönt, då kunde jag slappna av och sova. Så, den enda, men tydliga symtom jag såg var att hon inte ville äta. Här står bra och tydligt om Kolik;

http://www.universitetsdjursjukhuset.se/sv/hastkliniken/rad-vid-sjukdom/kolik-hos-hast/

Posted in Startsida | Leave a comment

Forskning; så påverkar klippning och täcken hästen

Det är jätteroligt att läsa om forskning som görs, stora som små. Det här hittade jag på Hippson och är om täcken;

http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/sa-paverkar-klippning-och-tacke-hastens.htm

 

 

Posted in Startsida | Leave a comment

Örebrotravet

IMG_7838.JPG
I dag blev det en tur fram och tillbaka till Örebrotravet, till hovslagaren som har smedja där. Där fick vi snabb och bra hjälp med att få på en ny sko på Vinna, så nu har hon 4 skor igen,skönt! Så imorgon kan Vinna och jag bege oss till Viby ridhus för att träna,skoj! Och jag hoppas såklart att det går bra!

Posted in Startsida | Leave a comment

Stolpar :-)

IMG_7842.JPG

IMG_7841.JPG

Hur glad kan man bli för två trästolpar? Det är nog väldigt individuellt, men jag blev jätteglad! En bussig granne fixade fram två jättefina stolpar och satte upp dem samma dag! Fantastiskt! Så nu håller jag på att undersöka, inget vetenskapligt, men en liten undersökning, vad för belysning som ska upp i stolparna. Sen så, simsalabim så har jag en helt ny belysning på min lilla ridbana. Och mörkret kommer vara ett minne blott!

Posted in Startsida | Leave a comment

Vem har tagit skon?

image

 

 

 

 

 

 

Vem har tagit Vinna’s sko? Vem det än är så vore det bra om den kan lämnas tillbaka där den bör vara, på Vinna’s vf! Det är ju, även fast att det varit plusgrader, fruset i marken, så lertrollen kan omöjligt ha tagit den och någon annan tror jag knappast ha varit i hagen.

Det kan vara så att Vinna själv sparkat sv sig skon, men hon vägrar svara på var den ligger. Så jag får glatt jaga rätt i hovslagaren för att få på en sko igen Och Vinna får några dagar ledigt, hej å hå!

Posted in Startsida | Leave a comment

Gott Nytt År!

IMG_7782-0.JPG

Tack 2014! Och Välkommen 2015!

Just nu sammanfattas, det görs Nyårskarameller på tv, och många andra återblickar på året som gick. Jag tänker inte göra det här utan konstaterar bara att 2014 var ett år av Glädje, oro, skratt och ledsamheter, precis som hela livet består av, både plus och minus med andra ord.

Men jag hoppas att så många som möjligt kommer att få så mycket medvind som möjligt 2015 och speciellt de personer som har haft, och fortfarande har det kämpigt! Om jag skulle få önska något, så önskar jag av hela mitt hjärta att det blir bättre för just de personerna 2015, de är de värda! Jag har några i min närhet, jag tror att de flesta har det, och oavsett anledning, så är bara en liten bättring bättre än inget!

Så jag önskar er alla;
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2015!

Posted in Startsida | Leave a comment