Imponerad och Glad


I fredags så åkte vi till Sthlm för att fira att min barndomsväns dotter tog sin läkarexamen. Hon har verkligen imponerande den tjejen! Innan hon gick ut grundskolan sa hon att hon skulle bli läkare. Sagt och gjort, gymnasiet togs med bästa betyg och hon blev direkt antagen till läkarlinjen, men i fel stad, så då väntade hon en termin, och kom in i Sthlm. Och nu tog hon sin examen i går. Jag är imponerad av en sådan målmedvetenhet i så tidiga år, och att sedan genomföra det, det är i mina ögon väldigt strongt. Men det som mest imponerar är den fina personen som hon är, vilken tjej! 

Vi stannande kvar i Sthlm, i Huddinge hos mamma, och gav oss av in till Kungsan idag där vi både kunde se Sthlm maraton och vimla runt på ”smaka på Sthlm”.

Och det är fler som imponerar! Alla dessa som sprang Stockholm maraton idag, mamma mia! Vissa imponerar lite mer, visst, de som springer fort, eliten, är ju så klart jätteduktiga, men, alla de här andra, som har som mål att genomföra ett maraton. De tränar hårt, och de flesta genomför det också, det är imponerande! Min pappa sprang ett antal maraton högt upp i ålder, så jag är lite insatt i vilken träning och uppladdning som behövs, och jag skulle aldrig ge mig på det själv!

Så i solen, och bland många vänner som dök upp, tillbringade vi ett antal timmar där i Kungsan. Jättemysigt! Och jag kände mig riktigt glad när vi tog bilen hemåt, lite svältfödd på socialt umgänge efter den här våren, så blir det ju så väldigt tydligt att det är underbart med vänner! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Att vänta


Nu går jag ju i väntans tider, och det är ju både positivt och negativt, beroende på hur man vill förhålla sig till det hela.

Jag väntar med spänning på att få höra att Vinna kommit i brunst och att det gått bra att betäcka henne, det är en positiv och spännande väntan. Men sen har jag  ju också väntat i flera månader, sen i mitten på februari, på att jag ska bli frisk och kry igen. En inte helt lätt och positiv väntan, speciellt när de inte har hittat orsaken till problemen och att jag inte blir bättre. Men på ett sätt är jag lite bättre, jag är både piggare och starkare om jag jämför med hur jag mådde efter operationerna, och det gör ändå situationen lite lättare. Och nu har jag kommit fram till att jag inte kan vänta på att göra saker tills jag är frisk, utan får försöka göra själva väntan roligt också. Självklart måste jag anpassa mig, men den begränsningen behöver jag inte leta efter, den visar sig tydligt, och då är det bara att acceptera läget för den stunden.  

Så nu har jag bestämt mig för att börja ha lite lektioner igen, vilket jag verkligen ser fram emot! Det ska verkligen bli kul att träffa elever och hästar igen! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Hos Hingsten


Nu är Vinna lämnad hos Glitnir, Kveikja också, men bara som sällskap. Bilden ovan på Glitnir gör honom inte rättvis, men det är en bild iaf. I helgen som var vann Glitnir femgången på Romme nationella tävling med fina poängen 7,12 med hela 8,0 för pass, det är bra, riktigt bra! 

Så nu börjar väntan, dels på att Vinna ska bli betäckt och sen för att få ett besked om hon blev dräktig eller inte. Jag fick iaf ett första glatt besked idag, vännen häst är dräktig och det tog sig på första försöket, det är ju det bästa när det är på det viset, toppen! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Nu så!


I morgon bär det av till Bärby! Nu är det bokat och klart, Vinna ska åka till Glitnir frá Eikarbrekku (skäcken), och precis som jag gjorde med Kveikja, så hoppas vi ju på föl nästa år, men vis av erfarenhet, så vet jag att det inte bara är att ta för givet.

Det är en hel del (väldigt rolig) planering och tänkande innan jag kom fram till det här beslutet. Mycket spännande ältande fram och tillbaka, och mycket bollande med mina vänner som också är intresserad av avel. Många timmar tittandes på bedömningsresultat, bilder, video, stammar, Blup och avkommor, men också var någonstans hingsten står, det ska ju vara rimligt också. Men självklart har jag också tittat på matchning, passar de ihop, och vad säger min magkänsla, är det en hingst som tilltalar mig.  Men nu är det färdigplanerat, så nu är det bara att tuta och köra! 

En ”detalj” har varit Kveikja. Eftersom vi bara har två hästar här hemma var först planen att hon skulle gå själv, grannen brevid har ju också islandshästar så hon skulle ju ha sällskap på distans. Men, nu löste det sig så, att Kveikja får åka med Vinna, och det känns ju såklart jättebra! 

Själv är jag inte jättebra än, eller rättare sagt, de har inte hittat orsaken till mina problem och problemen är kvar. Men jag måste ju säga att jag verkligen är undersökt! Och jag är väldigt kluven till att de inte hittat varför jag får invaginationer. Å ena sidan är det ju bra att de inte hittar någon som syns, typ tumörer odyl, och andra sidan skulle det va skönt att de hittar något så man kan säga det där är det, gör si och så för att undvika att det händer ingen. Det kan ju vara typ ett signalfel i tarmarna (lekmannamässigt uttryckt) och då är det inget som syns. Men nu ska jag in till sjukhuset 2 dagar till den här veckan som kommer, så då får jag se om vi kommer närmare gåtans lösning. Och det här är ju också orsaken till att jag inte uppdaterar så ofta här, det tar på krafterna att vara sjuk, men förhoppningsvis så är jag snart kry igen! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Leta guldkorn


I dag tog jag en paus i att vara sjuk. Det kan jag ju såklart inte göra, men, jag åkte med maken fram och tillbaka till Sthlm och hann med att träffa vän, barn, barnbarn, mamma och Peter. Och även om jag inte är bra så mår jag ju gott, och blir glad, av att träffa personer som jag tycker om. Det gör att jag fyller på med måbrasaker även om jag under en sån här dag har precis lika ont som vanligt och att jag efter en sån här dag är slut.

 För det gäller nog att göra som barnbarnet på bilden, leta efter de små guldkornen, han letade i och för sig efter myror, men det gäller nog att leta, och fånga sina egna små guldkorn, sen vad det är för guldkorn man letar efter är nog väldigt individuellt. 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Fläckig dröm


Solen skiner, det är 20 grader varmt och det är underbart att kunna sitta ute på trappan. 

Eftersom jag inte är riktigt kry så att jag kan rida, och att det verkar ta lite tid att diagnostisera, och sen, förhoppningsvis, åtgärda. Så sitter jag här på trappan och försöker att lägga en plan framåt. 

Min dröm var ju att få Vinna bedömd och sen att få föl efter henne. Precis samma mål hade jag med Kveikja, Kveikja blev bedömd men sen gick det aldrig att få henne dräktig trots flera års försök och att det va många duktiga personer som hjälpte till. Men vissa saker går inte att påverka, så är det.

Men på det igen bara! Förra året i augusti blev Vinna bedömd och nu sitter jag här på trappan och funderar och planerar framåt. Nu när Vinna ändå är avställd och det kommer att ta ett antal månader att få igång henne ordentligt, från det jag kan rida, så kanske det är nu jag ska satsa och försöka att få henne dräktig. Det är det första beslutet att fatta, sen kommer nästa, med vilken hingst i så fall? Jag tittar och tittar och tittar…och återkommer till en och samma hingst, en skäck! Jag vill inte ha en skäck! Men hur jag än jämför så kommer jag hela tiden tillbaka till honom. Det är 50% möjlighet/risk att få en skäck, men, om jag skulle få en avkomma som är som sin far, eller hans bror eller farfar, de är fantastiska hästar, så skulle jag verkligen få drömhästen!  Och då är det verkligen som de säger; ”En bra häst har ingen färg” 

Och vis av erfarenhet så vet jag ju att det inte är självklart att Vinna blir dräktig.  Och om jag skulle kunna få välja så kommer det ett brunblack sto, men jag får inte välja och jag kan inte styra över det, så jag skulle bli överlycklig om allt bara skulle fungera och att det skulle kunna bli en avkomma, för jag tror väldigt mycket på Vinna och skäcken, det skulle kunna bli väldigt bra.

Drömmen om ett föl efter Vinna lever, och den kanske håller på att bli en riktig plan, vi får se. 😃

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Invigning av nytt ridhus


I dag åkte maken och jag till Forsen Islandshästar i Riddarhyttan, det är  Frida Lindström’s stora fina gård. I dag var det dax för invigning av det nybyggda ridhuset och det ska ju såklart firas! 

Det hölls invigningstal av kommunalrådet Carina Sándor, det var uppvisning av lag-SMungdomar från Forsen, det va en färgkavalkad, där vi fick se 25 olika färger. Det va också en käpphästkadrilj med ridskoleelever, hjälmparad med Örebrodamerna, avelshästar, passtävling genom ridhuset och lite andra fina uppvisningar bl.a. ungdomar från Tenglagården. Men det va också aktiviteter som aktiverade oss besökare så som ankrace, hästskokastning och ett lotteri ( där jag vann en natts övernattning på hotell i Sthlm för två pers!! Hurra det är ju alltid skoj att vinna!)

Och när vi skulle gå, ja då mötte vi kamelen och hans ägare, allt kan hända på Forsen! 

Fortsatt lycka till Frida med din fina verksamhet! 

Själv är jag glad att vi åkte dit, suget efter att se hästar och träffa trevliga människor är stort. Orken tog slut, helt slut. Men jag är övertygad om att det är superviktigt om man har ont och eller inte mår bra, att försöka göra så mkt roligt man bara kan, det andra finns ju med iaf och gör sig påmint. Och då är det ju viktigt att fylla på med goda bra saker som man blir glad av!

Trevlig Valborg! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Vart tog jag vägen?


28 mars, med andra ord för drygt fyra veckor sedan, fick jag åka in till akuten igen och hade då en ny invagination. Och idag, den 27 april blev jag utskriven, och är tyvärr fortfarande inte okej.

Men, efter de här fyra veckorna inlagd på sjukhus och med olika typer av undersökningar, och en titthålsoperation, så kanske problemet börjar ringas in. Nu är läkarna inne på linjen, efter att ha jämnfört röntgenbilder, att de båda invaginationerna har varit på samma ställe på tunntarmen.  Och för att undersöka tunntarmen riktigt ordentligt på insidan så fick jag igår svälja en kamera, undersökningen heter kapselendoskopi. 


Man sväljer en liten, som en stor tablett, blinkande kamera. Sen får man ha ett brett bälte på magen och en lite axelväska med en enhet som lagrar alla nästan 60 000 bilderna som tas inuti tarmen under hela vägen ner. Utrustningen har man på sig i nästan ett dygn. Kameran kommer ut den naturliga vägen och är en engångskamera, det va några frågor jag funderade över innan undersökningen…. 

Vilken fantastisk grej va?!

Och det är därför jag nu blev utskriven, det tar ett par veckor att få svar och innan dess så kommer inget att ske, och det är underbart att vara hemma, helt underbart! Och visst, sjukhus är ju fantastisk bra, och personalen är hur gullig som helst, men inget slår ju frisk luft och lite hästdoft, det är ju där jag ska va! 

Så nu blev det ett till inlägg om sjukdom och sjukhus här fast jag hoppades att de inte skulle bli fler, men men, det är ju inget som man styr över själv tyvärr. Så nu bjuder jag på en äkta sjukhussmileys;


Så här såg min mage ut efter den sista titthålsoperationen i mitten av april, ärret är efter op i feb och de andra tre är titthål (det rödaste är gjort runt naveln) 😮

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Nu börjar kampen, igen! 

 

22 mars och kampen mot de små gröna stråna börjar faktiskt redan idag. Kanske överdriver jag, men, jag ser på Vinna att hon faktiskt får i sig ett och annat grönt, och hon är inte smal, utan har självklart blivit rund av den här ofrivilliga vilan som blev av att jag blev sjuk. Så idag stängde jag grinden till den större hagen, och nu är det en begränsad yta, med begränsad tillgång till grönt, som gäller igen. Inte så roligt kanske, men 100 gånger bättre med en frisk häst än en för tjock som dessutom kan riskera att bli riktigt sjuk. Och snart så får jag väl komma igång och rida igen, och det ska ju bli vansinnigt roligt, såklart!  Och då får både Vinna och jag börja träna från noll igen, i alla fall jag, Vinna är nog i betydligt bättre kondition än mig 🙂 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar

Färgsprakande kväll

   
 
Vilka färger vi hade här ikväll, otroligt vad naturen kan! 

Publicerat i Startsida | Lämna en kommentar