Blött stallarbete

IMG_6152.JPG

IMG_6149.JPG

IMG_6146.JPG

I dag var det dax för den årliga, noggranna, stalltvätten. Jag blir blöt, fast jag har ordentligt regnställ på mig, men det rinner ju vatten från taket och det är svårt att undvika.
Först kör jag med högtrycket, sen handskurar jag för att sist köra med högtrycket igen. Härligt när det blir rent! Så fort som allt har torkat så ska jag bättra på där det behövs med målarfärg, och när det är klart, så ska sadelkammaren genomgå samma procedur.

Nu har jag pratat med en veterinär i Örebro och en veterinär på Strömsholm. På kliniken i Örebro finns ingen utrustning, än, för att göra en gastroskopi av magsäcken på häst. Så de kan i dagsläget inte hjälpa mig med just det här, med men va väldigt hjälpsamma, och ringde tillbaka och hänvisade vidare.

På Strömsholm pratade jag med veterinären som behandlade Vinna i våras. Och nu jag ska behandla Vinna med magmedicin och hoppas att symtomen inte kommer tillbaka när jag åker iväg på träning igen. Om det gör det så måste det göras en ny, grundlig, undersökning av Vinna. Så nu hoppas jag på att det här ska göra att Vinnas mage kommer att må bra! ”Är magen glad så är människan glad” som Gustav Svensson säger i Svensson Svensson, och tänk va rätt, det gäller ju i det här fallet också!

Posted in Startsida | Leave a comment

IMG_6136.JPG

I år har jag bytt höproducent. Inte för att den andra var ”dålig” på något sätt utan för att det här passade bättre av flera anledningar och att jag känner dem.
I dag var vi och köpte de första balarna , en full transport, och jag kände mig väldigt nöjd, kvalitén verkar vara toppen!
De tar in hö i stora rundbalar och när de kommer hem öppnar de upp balarna, så att det blir löshö, och låter de ligga på skulle med tork. Sen, när det är dax att köpa hö, så pressar de balarna när man är där för att hämta, allt för att kvalitén ska vara så bra som möjligt.
Men än är det inte riktigt dax för mina hästar att börja äta bara hö, än finns det för mycket mat i hagarna, som räcker gott och väl för att deras magar ska vara lite för runda.

Posted in Startsida | Leave a comment

Ett varv runt huset

IMG_6110.JPG

IMG_6106.JPG

IMG_6108.JPG

IMG_6109.JPG

Vad fint det är ute! Det finns mycket att se på, bara man går ett varv runt huset!

Posted in Startsida | Leave a comment

Ljust & mörkt

IMG_6098.JPG

Älskade Vinna!
Torsdag och fredag var jag hos Ia och red lektion. Det gick helt okej, på torsdagen arbetade vi mycket med galopp, både med fattningar och på raka spår men Vinna var inte riktigt sitt ”rätta” jag. På fredag morgon stod hon och hängde i boxen, hon hade ätit allt kvällshö men inte ätit upp sitt morgonhö, och när jag kom in i stallet så stod hon och sov. Så på lektionen jobbade vi med mycket lösgörande och travarbete, Vinna va duktig men jag saknade den lilla extra energi hon alltid har, är det pälsättningen som påverkar?

Nåväl, jag och vännen, tillsammans med våra hästar, skulle vidare till Salatrakten för en hästhelg med två andra riktigt goda vänner och våra hästar. Planen var att rida tillsammans både ut och lektioner, äta & dricka gott samt bara ha trevligt tillsammans.
Men, lördag morgon så står Vinna och hänger i hagen och det känns inte bra i min mage. Så, jag lastade Vinna, lämnade mina vänner och åkte hem med Vinna. Väl hemma går hon i hagen och knaprar på gräset i maklig takt, men mår hon bra? Så nu har jag bestämt att på måndag ska jag ringa till hästkliniken och beställa tid till en gastroskopi för att utesluta att Vinna fått tillbaka magsäcksimpackning eller magsår. För om jag inte kollar upp Vinna, så slutar det väl med att jag själv får magsår, om jag ska vara orolig för hästen hela tiden.

Men allt är inte bara mörkt!

I fredags så ringde de från Örebro kommun och meddelade att de nu godkänner vårt avlopp, som vi länge trott vi skulle behöva göra om. Men med lite fix och en ny besiktning klarade avloppet kraven och får tuffa på ett tag till. Väldigt bra! Men ett enskilt avlopp har ändå en begränsad livslängd, så det gäller att ha koll så att det fortsätter att fungera bra!

Så visst består livet av både ljusa och lite mörkare inslag, men det är mycket bättre, tycker jag, än att det bara skulle vara jämngrått jämt!

Posted in Startsida | Leave a comment

Kloka

IMG_5910-0.JPG

Jag hade lovat att låna ut Kveikja i 2 månader till mina vuxna syskonbarn som är ”hästtjejer”. De båda har egna familjer med 2 små barn var och ville prova att ha egen häst en period, för att se hur tiden skulle räcka till, innan det i så fall skulle vara dax att köpa en egen efterlängtad häst.

Så i måndags var de här och provred och det gick jättebra! Båda tjejerna är duktiga ryttare! Efteråt så satt vi och pratade om ditt och datt runt att ha häst och kom då bl.a. in på hästförsäkringar.

Dagen efter så ringer de och säger att de inte vill låna hästen just nu. Dels för att det va svårt att lösa med en separat sto och valackhage, men också för att om det skulle hända något, så att Kveikja skulle bli skadad, så kan de i så fall bli förknippat med stora kostnader och de kändes inte aktuellt. Förhoppningsvis skulle de ju aldrig hända, men man bör ju ändå ha det med i beräkningen.

Så därför är jag väldigt imponerad av dessa två tjejer, som jag vet gärna vill prova att ha häst, att tacka nej. Väldigt klokt och genomtänkt beslut, även fast det säkert hade varit roligare att få ha häst ett tag, så stod de emot och tänkte ett varv till. Supertjejer! Och hit får de ju välkomna när som helst, det vet de, men de har en bit att åka hit, tyvärr, men i bland så kommer det nog att hända!

Posted in Startsida | Leave a comment

Handhäst

IMG_6081.JPG

Nu när jag håller på att sätta igång Kveikja så försöker jag att varva träningen så att den blir så allsidig och så rolig som möjligt, både för mig och för Kveikja. I går tex så tog jag Kveikja som handhäst och så red jag på Tindra. Ett projekt som inte är helt enkelt, det förstår jag ju redan innan jag sitter upp. Kveikja är väldigt mkt högre i rang, Tindra är lägst i rang av min hästar här vilket innebär att hon alltid går undan ett par meter om Kveikja eller Vinna kommer. Att då ha Tindra en halv meter före Kveikja är en position som vare sig Tindra eller Kveikja finner helt naturligt. Men det fungerade! I ett lagom tölttempo där Kveikja travade på vid sidan flöt det på riktigt bra! I skritten fungerade det sådär, då blev det lite nära diket nogon gång när Tindra vill flytta undan för Kveikja. Jag hade iaf skoj, och jag tror hästarna gillar det också, det är roligt att ha med en handhäst!

I dag fick vår katt Vilda vara med på bild, att ta en bild när jag var ute med båda hästarna blev en lite för stor utmaning för mig ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Gungfår, en doppresent

20140812-234043-85243167.jpg

20140812-234043-85243792.jpg

20140812-234043-85243500.jpg

I lördags var det dax för dop. Barnbarnet (6 månader) önskade sig ett gungdjur, eller rättare sagt, hans föräldrar önskade sig ett gungdjur till sonen. Första önskelistan som kom var att han önskade sig en dinosauriegunga, men ett telefonsamtal senare fick jag fria händer, toppen! Då är det klart att sonsonen ska få ett gungfår!

Efter mycket letande, jag ville att det skulle vara en gunga med äkta skinn, så hittade jag en på nätet, som fanns i butik i Sthlmstrakten. Så jag beställde gungan, och skulle hämta upp den i lördags, innan dopen. Men när jag kom dit så stod det mkt riktigt ett gungfår där, men i teddy. Lite besviken, men ingen ting att göra något åt, åkte vi till dopet och en ”fårgunga” nedskrivet i ett kort.

Och efter regn kommer sol!!

När jag letade efter fårgungorna så hittade jag några från Umeå som jag blev väldigt förtjust i, men det stod att de inte skickade dem med post, men nu ringde jag iaf. Och snacka om tur! Kvinnan, som både gör och säljer fåren, hade ett får som jag kunde få köpa, och, dessutom, så skulle hon åka till Sthlm som idag, tisdag, och kunde ta med sig gungan på flyget! Så sent i kväll kunde yngsta sonen hämta upp gunfåret från Umeå i Sthlm. Och i morgon, 4 dagar efter dopet, får sonsonen ett riktigt fint hantverk från Umeå, dyrare, men mycket mycket finare och en present som jag hoppas kommer att få följa med honom i många år!

Posted in Startsida | Leave a comment

1:a passet för Kveikja igen

20140812-232349-84229053.jpg

Idag red A lektion på Kveikja, och det var ett bra tag sedan. Kveikja har ju stått hela sommaren pga försöket att få henne dräktig, men i fredags fick hon skor på sig, och är nu ridbar igen. Och Kveikja verkar faktiskt ha mått bra av en längre vila, för allt satt där det skulle, fast utan kondition förstås, så det blev ett lugnt pass. Riktigt skoj att sätta igång henne igen!

Posted in Startsida | Leave a comment

Aggressiva mygg

20140731-120818-43698976.jpg

I år har myggorna jag träffat på varit väldigt effektiva, deras bett är kvar, stora och svullna, och kliar dessutom hysteriskt, i över 10 dagar.
Jag har sökt efter ett effektivt sätt att lindra klådan och har därför provat kylbalsam, Voltaren gel, Xylocain men inget har hjälpt så bra som Tigerbalsam vit! Så, om du, precis spm jag, råkat träffa på några kraftfulla små mygg, rekomenderar jag att prova det! Och, jag har ingen försäljningsprovision ;-) eller aktier i företaget ;-)

Posted in Startsida | Leave a comment

Ledsen

20140729-183047-66647326.jpg

20140729-183047-66647717.jpg

Fick ett tråkigt besked idag, min sadel är så skadad efter att Vinna och jag gick omkull när hon trampade ner i ett slukhåk, att den inte kommer att gå att laga. Precis som jag trodde, så är bommen skadad och även skinnet runt om, så nu kommer den att kasseras. Jättejobbigt, jag tyckte verkligen om den sadeln och blir ledsen över att den är helt kass. Jag hade hoppas på att den skulle gå att fixa. Och om jag nu vill ha en liknande sadel så kommer det att kosta massa extra pengar. Men, som maken säger när jag blev ledsen, vi får va jätteglada att jag och Vinna klarade oss och att det ”bara” är sadeln, som faktiskt går att ersätta, som gick sönder helt. Självklart har han rätt! Och jag är faktiskt väldigt glad över att få fortsätta rida på min älskade häst Vinna!

Posted in Startsida | Leave a comment